Νεότητα

Εκδρομή των παιδιών του Νεανικού Κέντρου στην λίμνη Δόξα

Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της λίμνης Φενεού, πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδρομή του Νεανικού μας Κέντρου με αφορμή την λήξη των Κατηχητικών μαθημάτων.
Πρώτος μας σταθμός το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας,εκεί όπου σύμφωνα με την μυθολογία ο Ηρακλής αντιμετώπισε και απομάκρυνε τις Στυμφαλίδες όρνιθες.Η υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας θεωρείτε η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου.
Μέσα από μακέτες, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις και ταινίες τεκμηρίωσης γνωρίσαμε το περιβάλλον της περιοχής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Στην συνέχεια φθάσαμε στον τελικό προορισμό της εκδρομής μας, στη λίμνη Δόξα της περιοχής του Φενεού.Απολαύσαμε το αλπικό τοπίο και αμέσως κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου.
Το μοναστήρι αυτό είναι κτίσμα του 1693, όπως μαρτυρεί η επιγραφή στον τοίχο κοντά στην είσοδό της.Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας υπήρξε το κέντρο της ορεινής Κορινθίας όπου προπαρασκευάστηκε η Επανάσταση του 1821.Διέθεσε όλα τα υπάρχοντά της στον αγώνα και οι αδελφοί της έτρεχαν στα στρατόπεδα διανέμοντας τροφές και άλλα χρήσιμα στους αγωνιστές.
Την Μονή του Αγίου Γεωργίου χρησιμοποίησε επανειλημμένα ως βάση και ορμητήριό του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όπως αναφέρει και ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του. Εδώ εξαπέλυσε και τον φοβερό εκείνο λόγο <<τσεκούρι και φωτιά εις τους προσκυνημένους>> με τον οποίο προσπάθησε να αποτρέψει την περαιτέρω υποχωρητικότητα και τον συμβιβασμό αρκετών Ελλήνων με τον δυνάστη Οθωμανό.
Το Καθολικό της Μονής αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλλο. Οι τοιχογραφίες επηρεασμένες από την Κρητική σχολή , ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει εικόνες και παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, διπλό δωδεκάορτο και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο υπεράνω του πρόναου διατηρείται το <<Κρυφό Σχολειό>> που λειτουργούσε καθ’όλη την περίοδο της Οθωμανικής Κυριαρχίας.
Αφού προσκυνήσαμε ανεβήκαμε στο Αρχονταρίκι της Μονής απ’όπου απολαύσαμε την όμορφη θέα και γευθήκαμε το νοστιμότατο παραδοσιακό κέρασμα γλυκό Τριαντάφυλλο, το οποίο φτιάχνουν μόνοι τους οι μοναχοί.
Με τον περίπατο στις όχθες της λίμνης και το παιχνίδι του δάσους για τα παιδιά, ολοκληρώθηκε η εκδρομή μας στην πανέμορφη αυτή γωνιά της Πατρίδας μας. Και του χρόνου.

  • Εμφανίσεις: 125

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ 2017

Καλότυχα εἶναι τά βουνά, ποτέ τους δέν γερνᾶνε!
Τό καλοκαίρι πράσινα καί τό χειμώνα χιόνι...
Καί καρτεροῦν τήν ἄνοιξη, τ’ ὄμορφο καλοκαίρι.
Ζαχαρίας Παπαντωνίου


Στα καταπράσινα βουνά τῆς ὀρεινῆς Κορινθίας πού περιβάλλουν τήν πανέ­μορφη λίμνη τοῦ Φενεοῦ, θά πραγματοποιηθεῖ φέτος ἡ ἡμερήσια ἐκδρομή τοῦ Νεανικοῦ μας Κέντρου. Θά ξεκινήσουμε τό πρωΐ τοῦ Σαββάτου τῆς 17ης Ἰουνίου 2017 καί θά ἐπισκεφθοῦμε πρῶτα τό Μουσεῖο Περιβάλλοντος τῆς Στυμφαλίας.Feneos

Βρίσκεται στήν πλαγιά ἑνός ἀπό τούς κατάφυτους λόφους πού περιβάλλουν τήν λίμνη Στυμφαλία. Ἐκεῖ σύμφωνα μέ τήν μυθολογία, ἀπομάκρυνε ὁ Ἡρακλῆς τίς Στυμφαλίδες ὄρνιθες.

Στή συνέχεια θά κατευθυνθοῦμε πρός τήν λίμνη τοῦ Φενεοῦ, ὅπου θά ἀπολαύσουμε τό ὑπέροχο ἀλπικό τοπίο, θά παίξουμε τό παιχνίδι τοῦ δάσους καί θά δοῦμε τό μεγάλο φράγμα πού ἔχει κατασκευασθεῖ στή λίμνη. Τέλος θα προσκυνήσουμε στήν ἱστορική Ἱερά Μονή Ἁγίου Γεωργίου Φενεοῦ, ὅπου θά ἐπισκεφθοῦμε καί τό καλά διατηρημένο Κρυφό Σχολιό.

Δηλώσεις συμμετοχῆς στόν π. Πασχάλη, τό ἀργότερο μέχρι τίς 14 Ἰουνίου 2017.

  • Εμφανίσεις: 167

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως από την ξεναγό, συγγραφέα, Αθηνογράφο και ενορίτισσά μας κ. Αρτέμιδα Σκουμπουρδή.Σαράντα ενορίτες όλων των ηλικιών ανεβήκαμε στον βράχο της Ακροπόλεως και ακούσαμε από την ξεναγό μας το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο χτίστηκε η Ακρόπολη, την αρχιτεκτονική της, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν το μοναδικό αυτό μνημείο που θαυμάζουν οι άνθρωποι τόσους αιώνες και παραμένει μέχρι και σήμερα ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής του υψηλού επιπέδου πολιτισμού των προγόνων μας.

 

  • Εμφανίσεις: 302

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

«...Ρωτάω τον άνθρωπο των αισθήσεων:Ποιός είσαι εσύ;Και αυτός μου απαντάει:Εγώ είμαι εγώ!Και εννοεί το σώμα του.
Ρωτάω τον σκεπτόμενο άνθρωπο:Ποιός είσαι εσύ;Και αυτός μου απαντάει:Δύο ξένους βλέπω μέσα στον εαυτό μου,και στριμώχνομαι ανάμεσά τους,επισκεπτόμενος μια τον ένα,μια τον άλλον.Και εννοεί την ενστικτώδη και τη συνειδητή ψυχή του.
Ρωτάω τον πνευματικό άνθρωπο:Ποιός είσαι εσύ;Και αυτός μου απαντάει: Υπάρχει Κάποιος μέσα στο βάθος της ψυχής μου,και όταν απλώσω τα χέρια μου να Τον αγγίξω ,συνειδητοποιώ ότι θα έπρεπε να έχω χέρια πιο μακριά από το Σύμπαν.»
Με τα λόγια αυτά του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς τελείωσε η ταινία που προβάλλαμε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 στο Νεανικό μας Κέντρο,για την ζωή και το έργο του.Είχε προηγηθεί το πρωί, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αγιασμός για την έναρξη του νέου Κατηχητικού έτους.
Και πραγματικά στην έναρξη της νέας Κατηχητικής χρονιάς τίποτε δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο και ωφελιμότερο για τις ψυχές μας,από το να γνωρίσουμε έστω και λίγο έναν τόσο μεγάλο σύγχρονο Άγιο,όπως τον Άγιο Νικόλαο τον Σέρβο ( 1881-1956 ).Ο σοφός λόγος του παραμένει επίκαιρος γιατί είναι λόγος που έχει την χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και δίνει απαντήσεις σε όλες τις Πνευματικές αναζητήσεις του ανθρώπου.Γι'αυτό και θα τον έχουμε οδηγό μας στις νεανικές συνάξεις μαθητών Λυκείου,Φοιτητών και Αποφοίτων που και φέτος θα έχουμε στο Νεανικό μας Κέντρο,κάθε Κυριακή βράδυ.
Θα προσπαθήσουμε για ακόμη μία χρονιά,με όλες τις συνάξεις που έχουμε,να μάθουμε πως θα μπορέσουμε να κάνουμε εκείνο το βήμα που χρειάζεται έτσι ώστε να πλησιάσουμε τον Κύριο και να γίνει η καρδιά μας κατοικία του Αγίου Πνεύματος,όπως χαρακτηριστικά λέει και ο ίδιος στα παρακάτω αποσπάσματα.
«Το Άγιο Πνεύμα είναι πανταχού παρόν και αναπαύεται σε πολλά σημεία του αχανούς Σύμπαντος.Το μέρος εκείνο όμως όπου αγαπάει και επιθυμεί περισσότερο από όλα να κατοικεί,είναι η αγνή καρδιά του ανθρώπου...
...Ο Κύριος έκανε τα ενενήντα εννέα από τα εκατό βήματα που χρειάζεσαι για τη σωτηρία σου.Δεν θα προσπαθήσεις να κάνεις το βήμα που απέμεινε;»

ag nikolaos vel 1

ag nikolaos vel 2 ag nikolaos vel 3

  • Εμφανίσεις: 319

Η Εκδρομή μας στη Στενή Ευβοίας

Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του Νεανικού μας Κέντρου για την λήξη των Κατηχητικώνμαθημάτων. Σαράντα επτά άτομα,μικροί και μεγάλοι,βρεθήκαμε σε ένα μαγευτικό μέρος της Κεντρικής Ευβοίας,κοντά στην ορεινή Στενή στο όρος Δίρφυ.
Εκεί είναι χτισμένο, μέσα σε ένα βράχο το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, που έχει αγίασμα στα θεμέλιά του και δίπλα του τρέχουν πολλά νερά.
Το προσκύνημα της Αγίας Κυριακής ήταν για μας μια όαση υλικής και πνευματικής δροσιάς μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού.
Επιστρέφοντας σταθήκαμε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Ωρωπό και προσκυνήσαμε στο κελλάκι του νεοφανούς Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου,ζητώντας τις μεσιτείες του προς τον Κύριο για να μας βοηθήσει όλους,την ενορία μας και τον καθένα προσωπικά,στην πνευματική μας πορεία.

 

  • Εμφανίσεις: 333

Copyright © 2017 Αγιος Νικόλαος Πευκακίων All Rights Reserved.