Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Μετά  τρία χρόνια αποχής από εκδρομές, λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί από την Πολιτεία, μας αξίωσε ο Άγιος Νικόλαος ο θαυματουργός, ο προστάτης άγιος της ενορίας μας, να βρεθούμε στις 10 Ιουνίου 2023 στην Ιερά Μονή Δαμάστας στην Φθιώτιδα.

Ανεβήκαμε σε υψόμετρο 740m στις κατάφυτες πλαγιές του Καλλιδρόμου και προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Δαμάστας.

Δεχθήκαμε την αβραμιαία φιλοξενία της γυναικείας αδελφότητος και ακούσαμε το ιστορικό της Μονής από την ηγουμένη Ιωάννα. Μεταξύ άλλων μας είπε για την συμμετοχή της Μονής στον αγώνα της πατρίδας μας για την ελευθερία από την τουρκική σκλαβιά.

Είναι γνωστό ότι τα μοναστήρια μας κατά την διάρκεια του Οθωμανικού ζυγού δεν θεράπευαν μόνον τις θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες των σκλάβων Ελλήνων αλλά και την ίδια την ψυχή του υπόδουλου γένους για να μείνει όρθιο, απροσκύνητο και αδούλωτο στον Τούρκο δυνάστη.

Αλλά και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Μονή Δαμάστας, εύρισκαν καταφύγιο οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Γι’αυτό στις αρχές Ιουλίου 1942 οι κατακτητές πυρπόλησαν τη Μονή με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές κτηριακές υποδομές της.

Τον Σεπτέμβριο του 1953 έχουμε την μετατροπή της Μονής από ανδρική σε γυναικεία και αμέσως ξεκινά η ανακαίνιση των κτηρίων της. Με την αγάπη και τις προσφορές των πιστών χριστιανών πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Μονής.

Μεγάλη ευλογία για όλους μας ήταν η προσκύνηση στο κελάκι του μακαριστού Γέροντος π.Φωτίου Κερασιώτη,μαθητού του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος για 14 χρόνια, μέχρι της κοιμήσεώς του 30 Απριλίου 2013,ήταν ο εφημέριος και πνευματικός πατέρας της Μονής, με τεράστια προσφορά στον λαό του Θεού και ιδιαιτέρως στον λαό της Φθιώτιδας.

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο πανέμορφο χωριό της Παύλιανης.

Η Παύλιανη είναι κτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης σε υψόμετρο 1040m μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Περπατήσαμε στο υπέροχο φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού κάτω από ψιλόβροχο, συναντώντας στην διαδρομή μας αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, τούνελ, μουσική γέφυρα, μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες πληροφοριών και οδηγιών.

Ενθουσιασμένοι από τα μεγαλεία του Θεού επιστρέψαμε στην Αθήνα με γεμάτες τις σωματικές και πνευματικές μπαταρίες, για να συνεχίσει ο καθένας την εργασία και τις υποχρεώσεις του.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Νεανικού μας Κέντρου στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.(22 Ιουνίου 2019)

Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης και το προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (19 Οκτωβρίου 2019)

Στην Καστροπολιτεία του Μυστρα τα παιδιά του Κατηχητικού μας!

mistras

 Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά
…Κι ὅσον ἐγύρεψεν καλὰ τὰ μέρη ἐκεῖνα ὅλα,
ηὗρεν βουνὶ παράξενον, ἀπόκομμα εἰς ὄρος,
ἀπάνω τῆς Λακοδαιμονίας κανένα μίλιν πλέον.
Διατὶ τοῦ ἄρεσεν πολλὰ νὰ ποιήσῃ δυναμάριν,
ὥρισε ἀπέξω στὸ βουνὶ κ᾿ ἐχτίσαν ἕνα κάστρον,
καὶ Μυζηθρὰν τ᾿ ὠνόμασεν, διατὶ τὸ ἐκράζαν οὕτως·
λαμπρὸν κάστρον τὸ ἔποικεν καὶ μέγα δυναμάριν.
                         Από το Χρονικό του Μορέως


Σ’αυτό το παράξενο και υπέροχο βουνό θα πραγματοποιήσουμε φέτος την καταληκτική για το κατηχητικό έτος εκδρομή μας.
Στις 22 Ιουνίου 2019,ημέρα Σάββατο,θα ξεκινήσουμε από το ναό μας για να επισκεφθούμε την περιοχή της Σπάρτης, με πρώτο σταθμό την Ι.Μ.Αγ.Τεσσαράκοντα Μαρτύρων,η οποία είναι κτισμένη σε μια περιοχή με σπάνιο φυσικό κάλλος,σε υψόμετρο 400m και οι αρχές του ανάγονται στον 13ο αιώνα.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Μυστρά και θα επισκεφθούμε έναν από τους λίγους καλά διατηρημένους βυζαντινούς οικισμούς που σώζονται έως σήμερα. Στον Αρχαιολογικό χώρο της Καστροπολιτείας θα έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στο Παλάτι των Δεσποτών, στην Αγία Σοφία, στη Μονή της Παντάνασσας κ.α. Στον Άγιο Δημήτριο , που ήταν και η Μητρόπολη, θα δούμε τον ανάγλυφο δικέφαλο αετό που υπάρχει στο πάτωμα και στον οποίο έγινε η στέψη του τελευταίου και μαρτυρικού βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου, στις 6 Ιανουαρίου 1449.
Στην εκδρομή μας αυτή προσκαλούμε όλους τους νέους και τις νέες της ενορίας μας αλλά και τους συνοδούς τους, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους το αργότερο μέχρι 19 Ιουνίου στον π.Πασχάλη.

Καλό Καλοκαίρι

ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΑΚΩΒΟ ΤΣΑΛΙΚΗ

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του Νεανικού μας Κέντρου.Η εκδρομή μας ξεκίνησε με προσκύνημα στον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο,στο Προκόπι Ευβοίας.Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τις Ροβιές για να ανηφορήσουμε προς την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ.Εκεί είχαμε την μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουμε στον τάφο του συγχρόνου αγίου της Εκκλησίας μας πατρός Ιακώβου Τσαλίκη.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού ο καιρός ήταν άσχημος,με βροχές και καταιγίδες.Όμως η ευλογία του αγίου μας προστάτεψε και μας βοήθησε ώστε η εκδρομή μας να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.

Κατά την επιστροφή μας διαβάσαμε κάποιες από τις νουθεσίες του αγίου μας προς τους πιστούς.

" Στην Εκκλησία βρίσκουμε την υγεία,την παρηγοριά,την ελπίδα και τη σωτηρία της ψυχής μας."

"Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Κι ο Χριστός μας ενήστευε. Γι'αυτό και μείς να νηστεύουμε."

"Η στενοχώρια είναι η πιο μεγάλη αρρώστεια,να τη διώχνετε."

"Ο άνθρωπος δεν πρέπει να φεύγει από την Εκκλησία πληγωμένος,αλλά θεραπευμένος."

"Ο Θεός επιτρέπει τις αρρώστειες για ν'αποκτούμε αρετές,κυρίως όμως να ταπεινωνόμαστε."

Την ευχή του να έχουμε.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Στις 27 Νοεμβρίου του 2017 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την αναγραφή του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ στην βόρεια Εύβοια, στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η απόφαση αυτή για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου ήρθε να επιβεβαιώσει την συνείδηση του ευσεβούς ορθοδόξου λαού που στο πρόσωπό του έβλεπε έναν μεγάλο ασκητή και έναν άγιο άνθρωπο του Θεού. Ο Γέροντας Πορφύριος όταν πληροφορήθηκε την κοίμηση του είπε: «…Εκοιμήθη ο Γέρων Ιάκωβος, ένας από τους μεγαλύτερους αγίους του αιώνα μας. Είχε μέγα διορατικό και προορατικό χάρισμα, το οποίο έκρυβε επιμελώς, για να μην δοξάζεται.»

Με αφορμή το γεγονός αυτό η φετινή εκδρομή του νεανικού μας κέντρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιουνίου, θα έχει προορισμό την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ όπου θα προσκυνήσουμε στον τάφο του γέροντος και στο ταπεινό του κελλάκι. Στην συνέχεια θα απολαύσουμε την πανέμορφη φύση της ευρύτερης περιοχής στους καταρράκτες του Δρυμώνα.

Προσκαλούμε τους νέους μας μαζί με τους συνοδούς τους να δηλώσουν την συμμετοχή τους στον π.Πασχάλη το αργότερο μέχρι 12 Ιουνίου.

Kataraktes 01

kataraktes 02

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Στα πλαίσια των ξεναγήσεων που οργανώνει το Νεανικό Κέντρο της Ενορίας μας με την γνωστή ξεναγό και ενορίτισσά μας κ.Αρτέμιδα Σκουμπουρδή, πραγματοποιήσαμε δύο ξεναγήσεις μέσα στην νέα εκκλησιαστική χρονιά. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2017 επισκεφθήκαμε την Αρχαία Αγορά των Αθηνών και τον Φεβρουάριο του 2018 τον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Από αυτά που μας είπε η ξεναγός μας παραθέτουμε τα πιο χαρακτηριστικά για τον κάθε τόπο.


ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας είναι ο ανοικτός χώρος που βρίσκεται εγγύτατα και βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα αποτελούσε διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης. Την Αρχαία Αγορά διέσχιζε η Οδός των Παναθηναίων από την οποία διερχόταν η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων που θέσπισε ο Πεισίστρατος και τελούνταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας.
Μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία της Αρχαίας Αγοράς είναι:
• Ο Ναός του Δία
• Το Βουλευτήριο
• Το Πρυτανικόν
• Ο Ναός του Ηφαίστου (Ηφαιστείον)
• Ο Θόλος
• Το Νομισματοκοπείο
• Η Στοά του Αττάλου. Η Στοά του Αττάλου ήταν δωρεά του βασιλιά της Περγάμου, Αττάλου Β΄(159 π.Χ.- 138 π.Χ.) όπως μαρτυρά η σωζόμενη επιγραφή. Ήταν διώροφη, Δωρικού ρυθμού, με μήκος 120 μέτρα και με 45 κίονες στην δυτική πλευρά. Στην ανατολική υπήρχαν δωμάτια που χρησίμευαν ως καταστήματα. Στο βόρειο και νότιο άκρο υπήρχαν κλιμακοστάσια που οδηγούσαν στον πάνω όροφο. Η στοά αναστηλώθηκε πλήρως στο διάστημα 1953-1956 για να στεγάσει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

 

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Ο Κεραμεικός είναι το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Η ονομασία του προέρχεται από τον πανάρχαιο συνοικισμό των κεραμέων που είχαν εγκατασταθεί στις όχθες του ποταμού Ηριδανού. Διαιρέθηκε σε δύο τμήματα, τον "έσω" και "έξω" Κεραμεικό, όταν κατασκευάσθηκε το Θεμιστόκλειο τείχος (5ος αιώνας π.Χ.). Τα τμήματα αυτά συνδέονταν μεταξύ τους με δύο από τις σπουδαιότερες πύλες της αρχαίας Αθήνας, το Δίπυλο και την Ιερά Πύλη. Από τις πύλες αυτές εκκινούσαν δύο δρόμοι, εκατέρωθεν των οποίων αναπτύχθηκε το επίσημο νεκροταφείο της πόλης, το "Δημόσιον Σήμα", όπου εκφώνησε τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του ο Περικλής για τους πεσόντες Αθηναίους του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου.
Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού είναι:
• Το Πομπείο (τέλη 5ου αι. π.Χ.). Αρχαίο οικοδόμημα που χρησίμευε για τη φύλαξη των αντικειμένων της πομπής των Παναθηναίων.
• Ο ταφικός περίβολος με τις επιτύμβιες στήλες. Μεταξύ αυτών η περίφημη στήλη της Ηγησούς (410 π.Χ.) και ο μαρμάρινος ταύρος στον ταφικό περίβολο του Διονυσίου από τον Κολλυτό (345 - 338 π.χ).
• Η Κρήνη (307 - 304 π.Χ.). Αριστερά της εισόδου του Διπύλου βρισκόταν υπόστυλη κρήνη, ένα οικοδόμημα που τροφοδοτούσε με νερό τους κατοίκους της πόλης και τους ταξιδιώτες.
Σήμερα ο επισκέπτης του χώρου βαδίζει ακριβώς στο ίδιο επίπεδο που περπατούσαν οι Αθηναίοι στη κλασική εποχή. Κατά την κατασκευή του σταθμού «Κεραμεικός» του μετρό βρέθηκαν περίπου 1.000 τάφοι του 4ου και του 5ου αιώνα π.Χ., στον αποκαλούμενο λάκκο της πανούκλας.
Διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά ότι οι πρόγονοί μας ήταν δημιουργικοί με μεγάλη κοινωνική οργάνωση, μεγάλη ανάπτυξη των τεχνών και των επιστημών (αρχιτεκτονική, γλυπτική, αστρονομία, γεωμετρία, μαθηματικά κλπ ) αλλά και βαθιά θρησκευτικότητα. Γι’αυτό όταν γνώρισαν την μόνη αληθινή πίστη, την Ορθοδοξία, την δέχτηκαν και έγινε η νέα θρησκεία τους.

Εκδρομή των παιδιών του Νεανικού Κέντρου στην λίμνη Δόξα

Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της λίμνης Φενεού, πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδρομή του Νεανικού μας Κέντρου με αφορμή την λήξη των Κατηχητικών μαθημάτων.
Πρώτος μας σταθμός το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας,εκεί όπου σύμφωνα με την μυθολογία ο Ηρακλής αντιμετώπισε και απομάκρυνε τις Στυμφαλίδες όρνιθες.Η υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας θεωρείτε η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου.
Μέσα από μακέτες, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις και ταινίες τεκμηρίωσης γνωρίσαμε το περιβάλλον της περιοχής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Στην συνέχεια φθάσαμε στον τελικό προορισμό της εκδρομής μας, στη λίμνη Δόξα της περιοχής του Φενεού.Απολαύσαμε το αλπικό τοπίο και αμέσως κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου.
Το μοναστήρι αυτό είναι κτίσμα του 1693, όπως μαρτυρεί η επιγραφή στον τοίχο κοντά στην είσοδό της.Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας υπήρξε το κέντρο της ορεινής Κορινθίας όπου προπαρασκευάστηκε η Επανάσταση του 1821.Διέθεσε όλα τα υπάρχοντά της στον αγώνα και οι αδελφοί της έτρεχαν στα στρατόπεδα διανέμοντας τροφές και άλλα χρήσιμα στους αγωνιστές.
Την Μονή του Αγίου Γεωργίου χρησιμοποίησε επανειλημμένα ως βάση και ορμητήριό του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όπως αναφέρει και ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του. Εδώ εξαπέλυσε και τον φοβερό εκείνο λόγο <<τσεκούρι και φωτιά εις τους προσκυνημένους>> με τον οποίο προσπάθησε να αποτρέψει την περαιτέρω υποχωρητικότητα και τον συμβιβασμό αρκετών Ελλήνων με τον δυνάστη Οθωμανό.
Το Καθολικό της Μονής αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλλο. Οι τοιχογραφίες επηρεασμένες από την Κρητική σχολή , ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει εικόνες και παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, διπλό δωδεκάορτο και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο υπεράνω του πρόναου διατηρείται το <<Κρυφό Σχολειό>> που λειτουργούσε καθ’όλη την περίοδο της Οθωμανικής Κυριαρχίας.
Αφού προσκυνήσαμε ανεβήκαμε στο Αρχονταρίκι της Μονής απ’όπου απολαύσαμε την όμορφη θέα και γευθήκαμε το νοστιμότατο παραδοσιακό κέρασμα γλυκό Τριαντάφυλλο, το οποίο φτιάχνουν μόνοι τους οι μοναχοί.
Με τον περίπατο στις όχθες της λίμνης και το παιχνίδι του δάσους για τα παιδιά, ολοκληρώθηκε η εκδρομή μας στην πανέμορφη αυτή γωνιά της Πατρίδας μας. Και του χρόνου.

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ 2017

Καλότυχα εἶναι τά βουνά, ποτέ τους δέν γερνᾶνε!
Τό καλοκαίρι πράσινα καί τό χειμώνα χιόνι...
Καί καρτεροῦν τήν ἄνοιξη, τ’ ὄμορφο καλοκαίρι.
Ζαχαρίας Παπαντωνίου


Στα καταπράσινα βουνά τῆς ὀρεινῆς Κορινθίας πού περιβάλλουν τήν πανέ­μορφη λίμνη τοῦ Φενεοῦ, θά πραγματοποιηθεῖ φέτος ἡ ἡμερήσια ἐκδρομή τοῦ Νεανικοῦ μας Κέντρου. Θά ξεκινήσουμε τό πρωΐ τοῦ Σαββάτου τῆς 17ης Ἰουνίου 2017 καί θά ἐπισκεφθοῦμε πρῶτα τό Μουσεῖο Περιβάλλοντος τῆς Στυμφαλίας.Feneos

Βρίσκεται στήν πλαγιά ἑνός ἀπό τούς κατάφυτους λόφους πού περιβάλλουν τήν λίμνη Στυμφαλία. Ἐκεῖ σύμφωνα μέ τήν μυθολογία, ἀπομάκρυνε ὁ Ἡρακλῆς τίς Στυμφαλίδες ὄρνιθες.

Στή συνέχεια θά κατευθυνθοῦμε πρός τήν λίμνη τοῦ Φενεοῦ, ὅπου θά ἀπολαύσουμε τό ὑπέροχο ἀλπικό τοπίο, θά παίξουμε τό παιχνίδι τοῦ δάσους καί θά δοῦμε τό μεγάλο φράγμα πού ἔχει κατασκευασθεῖ στή λίμνη. Τέλος θα προσκυνήσουμε στήν ἱστορική Ἱερά Μονή Ἁγίου Γεωργίου Φενεοῦ, ὅπου θά ἐπισκεφθοῦμε καί τό καλά διατηρημένο Κρυφό Σχολιό.

Δηλώσεις συμμετοχῆς στόν π. Πασχάλη, τό ἀργότερο μέχρι τίς 14 Ἰουνίου 2017.