Εκδρομή των παιδιών του Νεανικού Κέντρου στην λίμνη Δόξα

Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της λίμνης Φενεού, πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδρομή του Νεανικού μας Κέντρου με αφορμή την λήξη των Κατηχητικών μαθημάτων.
Πρώτος μας σταθμός το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας,εκεί όπου σύμφωνα με την μυθολογία ο Ηρακλής αντιμετώπισε και απομάκρυνε τις Στυμφαλίδες όρνιθες.Η υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας θεωρείτε η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου.
Μέσα από μακέτες, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις και ταινίες τεκμηρίωσης γνωρίσαμε το περιβάλλον της περιοχής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Στην συνέχεια φθάσαμε στον τελικό προορισμό της εκδρομής μας, στη λίμνη Δόξα της περιοχής του Φενεού.Απολαύσαμε το αλπικό τοπίο και αμέσως κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου.
Το μοναστήρι αυτό είναι κτίσμα του 1693, όπως μαρτυρεί η επιγραφή στον τοίχο κοντά στην είσοδό της.Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας υπήρξε το κέντρο της ορεινής Κορινθίας όπου προπαρασκευάστηκε η Επανάσταση του 1821.Διέθεσε όλα τα υπάρχοντά της στον αγώνα και οι αδελφοί της έτρεχαν στα στρατόπεδα διανέμοντας τροφές και άλλα χρήσιμα στους αγωνιστές.
Την Μονή του Αγίου Γεωργίου χρησιμοποίησε επανειλημμένα ως βάση και ορμητήριό του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όπως αναφέρει και ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του. Εδώ εξαπέλυσε και τον φοβερό εκείνο λόγο <<τσεκούρι και φωτιά εις τους προσκυνημένους>> με τον οποίο προσπάθησε να αποτρέψει την περαιτέρω υποχωρητικότητα και τον συμβιβασμό αρκετών Ελλήνων με τον δυνάστη Οθωμανό.
Το Καθολικό της Μονής αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλλο. Οι τοιχογραφίες επηρεασμένες από την Κρητική σχολή , ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει εικόνες και παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, διπλό δωδεκάορτο και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο υπεράνω του πρόναου διατηρείται το <<Κρυφό Σχολειό>> που λειτουργούσε καθ’όλη την περίοδο της Οθωμανικής Κυριαρχίας.
Αφού προσκυνήσαμε ανεβήκαμε στο Αρχονταρίκι της Μονής απ’όπου απολαύσαμε την όμορφη θέα και γευθήκαμε το νοστιμότατο παραδοσιακό κέρασμα γλυκό Τριαντάφυλλο, το οποίο φτιάχνουν μόνοι τους οι μοναχοί.
Με τον περίπατο στις όχθες της λίμνης και το παιχνίδι του δάσους για τα παιδιά, ολοκληρώθηκε η εκδρομή μας στην πανέμορφη αυτή γωνιά της Πατρίδας μας. Και του χρόνου.

  • Εμφανίσεις: 125

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ 2017

Καλότυχα εἶναι τά βουνά, ποτέ τους δέν γερνᾶνε!
Τό καλοκαίρι πράσινα καί τό χειμώνα χιόνι...
Καί καρτεροῦν τήν ἄνοιξη, τ’ ὄμορφο καλοκαίρι.
Ζαχαρίας Παπαντωνίου


Στα καταπράσινα βουνά τῆς ὀρεινῆς Κορινθίας πού περιβάλλουν τήν πανέ­μορφη λίμνη τοῦ Φενεοῦ, θά πραγματοποιηθεῖ φέτος ἡ ἡμερήσια ἐκδρομή τοῦ Νεανικοῦ μας Κέντρου. Θά ξεκινήσουμε τό πρωΐ τοῦ Σαββάτου τῆς 17ης Ἰουνίου 2017 καί θά ἐπισκεφθοῦμε πρῶτα τό Μουσεῖο Περιβάλλοντος τῆς Στυμφαλίας.Feneos

Βρίσκεται στήν πλαγιά ἑνός ἀπό τούς κατάφυτους λόφους πού περιβάλλουν τήν λίμνη Στυμφαλία. Ἐκεῖ σύμφωνα μέ τήν μυθολογία, ἀπομάκρυνε ὁ Ἡρακλῆς τίς Στυμφαλίδες ὄρνιθες.

Στή συνέχεια θά κατευθυνθοῦμε πρός τήν λίμνη τοῦ Φενεοῦ, ὅπου θά ἀπολαύσουμε τό ὑπέροχο ἀλπικό τοπίο, θά παίξουμε τό παιχνίδι τοῦ δάσους καί θά δοῦμε τό μεγάλο φράγμα πού ἔχει κατασκευασθεῖ στή λίμνη. Τέλος θα προσκυνήσουμε στήν ἱστορική Ἱερά Μονή Ἁγίου Γεωργίου Φενεοῦ, ὅπου θά ἐπισκεφθοῦμε καί τό καλά διατηρημένο Κρυφό Σχολιό.

Δηλώσεις συμμετοχῆς στόν π. Πασχάλη, τό ἀργότερο μέχρι τίς 14 Ἰουνίου 2017.

  • Εμφανίσεις: 167

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως από την ξεναγό, συγγραφέα, Αθηνογράφο και ενορίτισσά μας κ. Αρτέμιδα Σκουμπουρδή.Σαράντα ενορίτες όλων των ηλικιών ανεβήκαμε στον βράχο της Ακροπόλεως και ακούσαμε από την ξεναγό μας το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο χτίστηκε η Ακρόπολη, την αρχιτεκτονική της, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν το μοναδικό αυτό μνημείο που θαυμάζουν οι άνθρωποι τόσους αιώνες και παραμένει μέχρι και σήμερα ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής του υψηλού επιπέδου πολιτισμού των προγόνων μας.

 

  • Εμφανίσεις: 302

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

«...Ρωτάω τον άνθρωπο των αισθήσεων:Ποιός είσαι εσύ;Και αυτός μου απαντάει:Εγώ είμαι εγώ!Και εννοεί το σώμα του.
Ρωτάω τον σκεπτόμενο άνθρωπο:Ποιός είσαι εσύ;Και αυτός μου απαντάει:Δύο ξένους βλέπω μέσα στον εαυτό μου,και στριμώχνομαι ανάμεσά τους,επισκεπτόμενος μια τον ένα,μια τον άλλον.Και εννοεί την ενστικτώδη και τη συνειδητή ψυχή του.
Ρωτάω τον πνευματικό άνθρωπο:Ποιός είσαι εσύ;Και αυτός μου απαντάει: Υπάρχει Κάποιος μέσα στο βάθος της ψυχής μου,και όταν απλώσω τα χέρια μου να Τον αγγίξω ,συνειδητοποιώ ότι θα έπρεπε να έχω χέρια πιο μακριά από το Σύμπαν.»
Με τα λόγια αυτά του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς τελείωσε η ταινία που προβάλλαμε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 στο Νεανικό μας Κέντρο,για την ζωή και το έργο του.Είχε προηγηθεί το πρωί, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αγιασμός για την έναρξη του νέου Κατηχητικού έτους.
Και πραγματικά στην έναρξη της νέας Κατηχητικής χρονιάς τίποτε δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο και ωφελιμότερο για τις ψυχές μας,από το να γνωρίσουμε έστω και λίγο έναν τόσο μεγάλο σύγχρονο Άγιο,όπως τον Άγιο Νικόλαο τον Σέρβο ( 1881-1956 ).Ο σοφός λόγος του παραμένει επίκαιρος γιατί είναι λόγος που έχει την χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και δίνει απαντήσεις σε όλες τις Πνευματικές αναζητήσεις του ανθρώπου.Γι'αυτό και θα τον έχουμε οδηγό μας στις νεανικές συνάξεις μαθητών Λυκείου,Φοιτητών και Αποφοίτων που και φέτος θα έχουμε στο Νεανικό μας Κέντρο,κάθε Κυριακή βράδυ.
Θα προσπαθήσουμε για ακόμη μία χρονιά,με όλες τις συνάξεις που έχουμε,να μάθουμε πως θα μπορέσουμε να κάνουμε εκείνο το βήμα που χρειάζεται έτσι ώστε να πλησιάσουμε τον Κύριο και να γίνει η καρδιά μας κατοικία του Αγίου Πνεύματος,όπως χαρακτηριστικά λέει και ο ίδιος στα παρακάτω αποσπάσματα.
«Το Άγιο Πνεύμα είναι πανταχού παρόν και αναπαύεται σε πολλά σημεία του αχανούς Σύμπαντος.Το μέρος εκείνο όμως όπου αγαπάει και επιθυμεί περισσότερο από όλα να κατοικεί,είναι η αγνή καρδιά του ανθρώπου...
...Ο Κύριος έκανε τα ενενήντα εννέα από τα εκατό βήματα που χρειάζεσαι για τη σωτηρία σου.Δεν θα προσπαθήσεις να κάνεις το βήμα που απέμεινε;»

ag nikolaos vel 1

ag nikolaos vel 2 ag nikolaos vel 3

  • Εμφανίσεις: 319

Η Εκδρομή μας στη Στενή Ευβοίας

Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του Νεανικού μας Κέντρου για την λήξη των Κατηχητικώνμαθημάτων. Σαράντα επτά άτομα,μικροί και μεγάλοι,βρεθήκαμε σε ένα μαγευτικό μέρος της Κεντρικής Ευβοίας,κοντά στην ορεινή Στενή στο όρος Δίρφυ.
Εκεί είναι χτισμένο, μέσα σε ένα βράχο το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, που έχει αγίασμα στα θεμέλιά του και δίπλα του τρέχουν πολλά νερά.
Το προσκύνημα της Αγίας Κυριακής ήταν για μας μια όαση υλικής και πνευματικής δροσιάς μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού.
Επιστρέφοντας σταθήκαμε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Ωρωπό και προσκυνήσαμε στο κελλάκι του νεοφανούς Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου,ζητώντας τις μεσιτείες του προς τον Κύριο για να μας βοηθήσει όλους,την ενορία μας και τον καθένα προσωπικά,στην πνευματική μας πορεία.

 

  • Εμφανίσεις: 333

Μαγευτική Ημερήσια Εκδρομή του Νεανικού μας Κέντρου

ekdromi neanikoyΜέ το τέλος τῆς Κατηχητικής χρονιᾶς καί πρίν χωρίσουμε γιά τό καλοκαίρι θά ἔχουμε τήν εὐκαιρία νά βρεθοῦμε ὅλοι μαζί στήν ἡμερήσια ἐκδρομή τοῦ Νεανικοῦ μας Κέντρου τό Σάββατο 25 Ἰουνίου 2016 σέ ἕνα πανέμορφο μέρος τῆς Κεντρικῆς Εὔβοιας, φανερό μόνο σέ ἐκείνους πού μποροῦν νά τό γνωρίσουν ἀπό τήν διπλανή φωτόγραφία! Ἡ πρόσκληση άπευθύνεται σέ ὅλους τούς νέους καί τίς νέες τῆς ἐνορίας μας ἀλλά καί στούς συνοδούς
τους.

Ὁ π. Πασχάλης θά περιμένει τίς δηλώσεις συμμετοχῆς μέχρι 20 Ἰουνίου τό ἀργότερο.

  • Εμφανίσεις: 426

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ

Την Ιερά Μονή Δαφνίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε στις 11 Μαρτίου 2016 και να ξεναγηθούμε από την ενορίτισσα μας ξεναγό κ.Αρτέμιδα Σκουμπουρδή.

Η Ιερά Μονή Δαφνίου είναι το σημαντικότερο μνημείο στην Αττική από την εποχή της μεγάλης ακμής της βυζαντινής τέχνης(11ος-12ος αιώνας).Η θέση της Μονής είναι στα μέσα περίπου της αρχαίας Ιεράς οδού την οποία ακολουθούσαν όσοι πήγαιναν από την Αθήνα στην Ελευσίνα για να πάρουν μέρος στα Ελευσίνια Μυστήρια.Εκεί κατά το πρώτο μισό του 5ου αιώνα οι χριστιανοί έκτισαν με τα υλικά των παλαιών κτηρίων μια εκκλησία-βασιλική και οχύρωσαν τον χώρο με τείχος.Στα χρόνια του Ιουστινιανού του Α’(527-565 μ.Χ.)συμπληρώθηκε το τείχος αυτό.

Για το όνομα της Μονής υπάρχουν πολλές εξηγήσεις.Το πήρε από τον Δάφνιο Απόλλωνα ή από το μοναστήρι της Δάφνης στην Κωνσταντινούπολη ή από μία βασίλισσα Δάφνη που ναυάγησε στον Σκαραμαγκά ή από τις πολλές δάφνες που ήταν κάποτε εκεί.

Το Μοναστήρι ερημώθηκε από τον 7ο έως και τον 9ο αιώνα. Το 1100μ.Χ κάποιος άγνωστος αλλά σπουδαίος χριστιανός,πραγματοποιώντας ένα προσκύνημα στην Ιερά Μονή,έκτισε καινούργιο Ναό,τον οποίο κόσμησε με θαυμάσια ψηφιδωτά και πολύχρωμα μάρμαρα. Τα περίφημα αυτά ψηφιδωτά κάνουν την Ιερά Μονή Δαφνίου να ξεχωρίζει απ’όλες τις άλλες βυζαντινές Εκκλησίες της Αττικής. Τα χαρακτηρίζουν η αρμονία των χρωμάτων, η συμμετρία στις παραστάσεις , η χάρη και οι σωστές αναλογίες στα σώματα, οι συγκρατημένες χειρονομίες, οι ευλίγιστες και πλαστικές πτυχές στα ενδύματα, η διάχυτη ευγένεια σ’όλα τα πρόσωπα. Γι’αυτό και οι ειδικοί θεωρούν τα ψηφιδωτά του Δαφνίου ως τα καλύτερα έργα της μεσοβυζαντινής περιόδου. Ανάμεσα στα ψηφιδωτά που διασώζονται ξεχωρίζουν ο Παντοκράτορας στον θόλο του Ναού, οι 16 Προφήτες ανάμεσα στα παράθυρα του τυμπάνου του τρούλλου και οι 4 σκηνές στα ημιχώνια: ο Ευαγγελισμός, η Γέννηση, η Βάπτιση και η Μεταμόρφωση. Επίσης η προδοσία του Ιούδα, η προσευχή του Ιωακείμ και της Άννας, τα Εισόδια της Θεοτόκου, ο Νιπτήρας, η Γέννηση της Θεοτόκου, η προσκύνηση των Μάγων, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η Σταύρωση, η Ανάσταση, η ψηλάφηση του Θωμά κ.ά.

  • Εμφανίσεις: 1370

Ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Στις 28 Νοεμβρίου 2015 είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στην οδό Αιόλου,από την ξεναγό κ. Άρτεμη Σκουμπουρδή.

Μεταξύ άλλων είδαμε και μάθαμε για τα αρχαία τείχη της πόλεως των Αθηνών,τα παλαιά διατηρητέα κτήρια,το περίφημο θέατρο που υπήρχε στην πλατεία Δημαρχείου, το οποίο κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής φιλοξένησε πρόσφυγες,ενώ λίγα χρόνια αργότερα επί δημαρχείας Κοτζιά κατεδαφίστηκε.

Τέλος προσκυνήσαμε στις δύο παλαιές εκκλησίες, της Χρυσοσπηλιωτίσσης και της Αγίας Ειρήνης ,και μάθαμε για την αρχιτεκτονική τους, την αγιογράφιση και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία.

Η προηγούμενη ξενάγηση από την κ.Άρτεμη είχε γίνει στις 21 Μαρτίου στην περιοχή του Ψυρρή.Κατά την διάρκεια της ξενάγησης προσκυνήσαμε στον ιερό ναό των αγίων Αναργύρων και επισκεφθήκαμε το δωμάτιο που έμενε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Καταλήξαμε στο εκκλησάκι του αγίου Ιωάννη της Κολόνας,μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες των Αθηνών(565μ.Χ) που βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου 70.Το ιερό αυτό παρεκκλήσιο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού ναού,ένας κίονας του οποίου,με κορινθιακό κιονόκρανο,διακρίνεται από τον περίβολό του.

              psyri

  • Εμφανίσεις: 399

Αγιασμός Νέας Κατηχητικής Χρονιάς 2015-2016

Με την παρουσία μικρών και μεγάλων,πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2015,στο Νεανικό μας Κέντρο ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας Κατηχητικης χρονιάς.

Τον Αγιασμό ετέλεσε ο Προϊστάμενος του Ναού μας πρωτοπρ.Βασίλειος Βολουδάκης. Μαζί με τις ευχές του,σε διδάσκοντες και διδασκομένους, ετόνισε την προσοχή που πρέπει να δείξουμε στη ζωή μας για την απαλλαγή από τα πάθη μας, γιατί από τα πάθη μας προέρχονται τα λάθη μας, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τους γύρω μας,την ενορία μας,την κοινωνία ολόκληρη.Αν κανείς από μικρός δεν διορθώσει τον εαυτό του τότε όσο μεγαλώνει τα πάθη του γίνονται μεγάλα δένδρα με βαθειές ρίζες και είναι πλέον πιο δύσκολο να ξεριζωθούν.

Μετά το κέρασμα έγινε μία προβολή ταινίας για την ζωή του νέου αγίου της Εκκλησίας μας Παϊσίου του Αγιορείτου,και ειδικότερα το μέρος που αφορούσε το πέρασμά του από την Ιερά Μονή Σινά.

Με τις ευχές και τις πρεσβείες του να μας ευλογήσει ο Θεός την νέα χρονιά.

Πατήστε επάνω στη φωτογραφία να τις δείτε όλες
  • Εμφανίσεις: 402

Copyright © 2017 Αγιος Νικόλαος Πευκακίων All Rights Reserved.